Jestem pasjonatem zdrowego stylu życia. Interesuje mnie wszystko co wpływa na nasze zdrowie, co pozwoli nam żyć długo i zdrowo.

zdrowa dietaZdrowa żywność to towary, które wyprodukowane zostały bez wykorzystywania barwników i konserwantów oraz innych sztucznych składników. Dla przykładu mięso określane mianem zdrowej żywności pochodzi od zwierząt, które nie były karmione karmami zawierającymi sztuczne składniki, a także hormony i antybiotyki. Rośliny ekologiczne uprawia się z kolei nie stosując syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin.

Z kolei produkty przetworzone określane mianem zdrowej żywności nie posiadają składników polepszających smak, sztucznych barwników czy nadmiaru konserwantów. Nie posiadają niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans i innych chemicznych składników zagrażających zdrowiu człowieka. Zdrową żywność określa się także mianem żywności ekologicznej. Należy podkreślić, że do jej produkcji zupełnie nie używa się syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin. Żywność ekologiczną oferują gospodarstwa mające stosowny certyfikat.

Stosują się do norm produkcji roślinnej i zwierzęcej, która kładzie nacisk na utrzymanie czystości gleb, wypas zwierząt nie niszcząc środowiska naturalnego i nie obciążając działania ekosystemu. Warto zauważyć, że produkty te zazwyczaj są składnikiem modnej diety slow food. W jej stosowaniu nie chodzi bynajmniej o kalkulator kalorii, na którym liczy się kaloryczność spożywanych produktów. W tym przypadku raczej chodzi o selekcję spożywanych produktów spożywczych. To świadoma konsumpcja na miarę dzisiejszych czasów, która staje się coraz bardziej modna w krajach wysoko rozwiniętych.

Życie w zgodzie ze zdrowym stylem życia rekomenduje Light Life – dietetyk z Wrocławia.

Dodaj komentarz